Stadium St. Pölten, Austria
in collaboration with Philip Lutz und Elmar Ludescher

The new St. Pölten Stadium is designed as a large urban shape that is unmistakably visible from far away and which is completely built as a wooden construction over the plinth. A basket-like wooden structure forms the building’s shell, filters the daylight passing through it and simultaneously offers effective protection from the wind.
A person walking into the stadium via the promenade´s raised level enters the basin, which is developed into a complete, atmospherically dense arena around the field with a continuous, homogeneous terrace.
The main stand, VIP area, administration and athletes are housed in a compact, ‘passive house’ building on the stadium´s long, south-western side, which is enclosed on three sides and only opens generously towards the south in order to receive solar heat gain. The building´s shell is designed in such a way that it is possible to extend the stands from 8,000 to 13,000 seats at any time.


Competition data:
Competition: 2010
Client: Treisma Grundstücksverwaltungs-Gesellschaft m.b.H
Gross floor area: 26.685 m2


 
 
 
  back    printer-friendly version
 
 
 
 
Deutsch
Sitemap
Imprint